Bekymringer vedr. Gerbredgård projekt
Gerbredgård har som bekendt fået ny ejer. Bestyrelsen for Grundejerforeningen Enø Strand (GES) byder vores nye nabo velkommen og vi ser frem til et godt naboskab og tæt samarbejde om at bevare naturen og det helt specielle miljø, der er på vores del af Enø.
At der på Gerbredgård ikke fortsat kan og skal drives egentligt landbrug, anser vi for at være forventeligt. Heraf følger så, at ejendommen i stedet planlægges anvendt til andet erhvervsmæssigt formål. At dette vil inkludere en eller anden form for udlejning til feriegæster adskiller sig i princippet ikke væsentligt fra, når medlemmer af vores egen grundejerforening udlejer deres sommerhuse.
Bestyrelsen har derfor drøftet forslaget om at udvikle landbrugsejendommen Gerbredgård på Enø til et feriecenter med op til 50 ferieboliger plus diverse fællesfaciliteter.
Projektet er i strid med lokalplan 109 fra 2021 og turismetillæg til kommuneplan 2019, og vil medføre en betydelig øget belastning af ikke kun området omkring Gerbredgård, men også Karrebæksminde generelt.
Alligevel vælger bestyrelsen en positiv og konstruktiv indgang til udviklingen af Gerbredgård, som dog bør ske i respekt for Enøs og de eksisterende sommerhusområders naturværdier og historie. Bestyrelsen har valgt at indgå i en positiv dialog med kommunen og projektejeren i håb om, at resultatet både bevarer og giver værdi til det område, som vi alle sætter så stor pris på.
Bestyrelsen har bl.a. fokus på friarealernes (markernes) anvendelse, hvor de “rekreative formål” ikke bør inkludere f.eks. legepladser, belyste gangstier, hoppeborge, kræmmerboder, luftgynger eller fugletårn. For så vidt angår sidstnævnte, så vil et fugletårn være aldeles unødvendigt, idet skarv, måger, svaner og andre fugle glimrende kan iagttages fra klinten ved Gerbredgård. Desuden vil et tårn skæmme udsigten fra sommerhusområderne og kunne give indbliksgener.
Der er aktuelt udfordringer med at skaffe adgang til stranden ud for Gerbredgård, hvorfor projektet vil medføre et øget pres på veje og stier i grundejerforeningens område samt den trappe, der ejes og vedligeholdes af GES. Projektet bør derfor inkludere, at der fra Gerbredgårds arealer etableres egen adgang til stranden.
Lokalplan 109 fra oktober 2021 (inkluderende Grundejerforeningen Gerbredgård) og Lokalplan 063 fra 2017 (inkluderende GES) sætter 5 meter begrænsning for den højde, hvormed der må bygges (lavere ved bygning tæt på skel).
Når der planlægges omfattende nybyggeri af 30-50 ferielejligheder i såkaldt 1,5 plan, men i op til 8,5 meters højde, så er der grund til bekymring og til at gøre indsigelser.
Generelt er 1,5 plan en definition for stueetage med en udnyttelig tagetage udformet som et symmetrisk sadeltag. Et byggeri med en tagetage udført som trempelkonstruktion med en trempelhøjde på mere end én meter regnes som en hel etage, og der bliver derfor tale om et byggeri i 2 etager.
Den planlagte bygningshøjde på 8.5 meter synes således reelt at dække over et byggeri i 2 etager, hvilket er et markant brud med byggestilen på Enø. Byggeri i denne højde vil være ødelæggende for oplevelsen af den åbne natur, medføre betydelig forringelse af udsigten fra sommerhusområderne samt desuden medføre indbliksgener for primært medlemmer af Grundejerforeningen Gerbredgård.
GES har gennem de senere år tilstræbt at bevare og øge den naturlige herlighedsværdi med bl.a. “vild-med-vilje”-områder, færre vejskilte og eliminering af vejbelysning. Bestyrelsen er bekymret for, at et omfattende højt nybyggeri med tilhørende parkeringspladser vil medføre et lyshav, som med “lys-forurening” vil spolere det naturlige nattemørke, der er en forudsætning for bl.a. at nyde stjernehimlen.
Lys fra vinduer i det planlagte antal høje nybygninger vil i sig selv markant ændre områdets karakter. Belysning omkring og mellem bygningerne bør have nedadrettede lyskegler, uden oplysning af bygningsfacaderne til gene for alle omkringboende.
Bestyrelsen for GES anerkender, at Næstved Byråd har et ønske om at udvikle Karrebæksminde, således som det fremgår af Turismetillæg til Kommuneplanen.
Men det fremgår også af tillæggets afsnit om “Udviklingsområde Gerbredgård”, at “Udviklingsområdet vil kunne indeholde tilbud for både nabosommerhusområderne og for hele Enø, Lungshave og Karrebæksminde. Det kan f.eks. være spa/wellness, minigolf, kajakroning eller lignende, men også eventuelt ferielejligheder i det eksisterende bygningskompleks“.
Næstved Kommune planlægger således i strid med eget kun 5 år gamle turismetillæg til kommuneplanen, såfremt man med en ny lokalplan tillader omfattende højt nybyggeri på Gerbredgård.
Og det er kun 2½ år siden, at Næstved Kommune med Lokalplan 109 fsa. Gerbredgård fastslog, at “den bygningsløse restejendom skal som betingelse for udstykningen udlægges som fælles friareal til rekreative formål eller fortsætte i
Næstved Kommune er derfor forpligtet til at udarbejde forslag til en ny lokalplan for området omkring Gerbredgård, og denne plan vil senere blive sendt i høring via e-Boks. Næstved Kommune har med en invitation via e-Boks dog allerede nu efterlyst input vedrørende projektet, hvilket er positivt.
Nogle af grundejerforeningens medlemmer modtog omkring den 8. maj i e-Boks en skrivelse fra Næstved Kommunes Team Plan og Geodata, hvori der inviteres til at “deltage i debatten om ferieboliger på Gerbredgård og fælles rekreative anlæg på de tilgrænsende arealer“. Det er i invitationen anført, at der kan indsendes “idéer, synspunkter og forslag til den videre planlægning for etablering af ferieboliger på Gerbredgård” i perioden fra 8. maj til 22. maj 2024″. Indlæg skal sendes på mail til blivhoert@naestved.dk og mærkes ”Gerbredgård”.
Beklageligvis modtog ikke alle medlemmer af GES ovennævnte invitation, idet kommunen oprindeligt kun havde udsendt til de grundejere, der bor i umiddelbar nærhed til Gerbredgård dvs. på dele af Grønningen. Efter at bestyrelsen tog kontakt til Team Plan og Geodata burde alle medlemmer nu have modtaget invitationen i e-Boks, og hvis ikke kan invitationen findes her.
For så vidt angår selve Karrebæksminde, så er der aktuelt tre projekter, som hver især og tilsammen vil udfordre infrastrukturen voldsomt:
- Maycons overtagelse af Smålandshavet Kursuscenter og planer om flere restauranter, cafeer og plads til 2-300 overnattende gæster.
- Saltø Gods’ udstykning af 46 sommerhusgrunde ved Karrebæk, Nybro, over for De Hvide Svaner.
- Projektet på Gerbredgård.
Hertil kommer, at De Hvide Svaner, Gerbredgård og Nybro udstykningerne har samme ejerkreds, og at en øget trafik mellem de tre “filialer” med overvejende sandsynlighed vil blive tilstræbt af forretningsmæssige hensyn.
Det er derfor bydende nødvendigt, at Næstved Kommune lægger en strategi- og handlingsplan for, hvorledes de trafik- og parkeringsmæssige udfordringer løses samt hvorledes man i sommermånederne vil sikre adgang for politi, brand- og redningstjenester i et tætpakket område med broen og området langs kanalen som en trafikal flaskehals.
Medlemmerne af GES opfordres til at fremsende synspunkter vedrørende projektet på Gerbredgård til Næstved Kommune.
I det omfang ovenstående tekst kan være til inspiration og hjælp, kan den frit kopieres og redigeres efter behov i en egen mail til kommunen på blivhoert@naestved.dk. Hus at mærke mailen ”Gerbredgård”.
Bestyrelsen
15. maj 2024