Grundejerforeningen bestyrelse har tilskrevet projektleder i Næstved Kommune, Troels Karlog, som svar på kommunens tilbud om at overtage drift, vedligeholdelse, vagtberedskab og på sigt også bekostning af ny pumpe således:
Hej Troels.
Som du jo nok allerede ved, så var der i Enø Pumpelaug ikke stemning for at overtage vagtberedskab, drift og vedligeholdelse af pumpestationen ved dæmningen/Mindegabet. Vi har i vores bestyrelse drøftet sagen samt kommunens tilbud til grundejerforeningen om overtagelse af pumpestationen.
Vi mener imidlertid, at det fortsat bør være Næstved Kommune, der varetager opgaven.
Detaljeret information vedrørende de af kommunen anlagte kystdræn ud for Lungshave kan findes i bl.a. følgende fagtidsskrifter:
- Stads & havneingeniøren : Fagblad for teknik og miljø / Kommunalteknisk Chefforening. Frode Torp Larsen, afdelingsingeniør, Næstved Kommune, Kystdræn på badestrand, År: 1994, Vol: Årg. 85, nr. 8 (1994), Sider: 22-, 24-25.
- Stads & havneingeniøren : Fagblad for teknik og miljø / Kommunalteknisk Chefforening. Frode Torp Larsen, afdelingsingeniør Næstved Kommune, Kystdræn på badestrand, År: 1996, Vol: Årg. 87, nr. 12 (1996), Sider: 30-33.
- Geologisk nyt / Erhvervsgruppen, Geologisk Institut, Aarhus Universitet. Jørgen Dahlgaard, Kystdræn som kystbeskyttelse: År: 1998, Vol: 1998, nr. 4, Sider: 12-14.
På baggrund af indholdet i de ovennævnte artikler, hvoraf to er forfattet af kommunens daværende afdelingsingeniør, så mener vi at
- kommunens eksperiment med anlæggelse af kystdræn på den kommunale strand
- suppleret med kommunens beslutning om at lede det drænede vand til Mindegabet i stedet for havet
- samt kommunens efterfølgende erkendte nødvendighed af en pumpe ved dæmningen
- og kommunens manglende integrering af pumpen i myndighedsprojektet “Enø Højvandsbeskyttelse” i 2001
samlet set er ansvarspådragende, og at kommunen derfor er forpligtet til fortsat at afholde udgifter til drift, vagtberedskab og vedligeholdelse af pumpestationen.